Yavru Köpek Psikolojisi
Yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, muhtemelen onun psikolojisi konusunda bir şeyler öğrenmektir. Köpek psikolojisini öğrenmeniz, köpeğinizle mutlu ve uyumlu bir şekilde yaşamanıza yardımcı olabilir. Sizden bir köpek psikolojisi uzmanı olmanızı beklemiyoruz – uzman olmanız gerekli de değildir zaten. Ancak biraz bilgi ancak bir yere kadar yeterli olacaktır ve küçük bir sorun büyük bir soruna dönüşmeden önce yardıma ve tavsiyeye ihtiyaç duyarsanız, uğrayacağınız ilk liman veteriner hekiminiz olmalıdır.
Yavru köpeğinizin vücut dilini anlamak
Köpekler birbirleriyle her zaman vücut dilini kullanarak iletişim kurar. Bu iletişim yüz ifadelerini, vücut duruşlarını, sesleri ve kokuları içerir. Köpekler, duygularını ifade etmek için ağızlarını, gözlerini, kulaklarını ve kuyruklarını kullanacaktır. Ve onları bu kadar iyi evcil hayvanlar haline getiren nedenlerden biri de, insanlarla iletişim kurabilmeleridir. Yavru köpeğiniz, sizi kendi köpek ailesinin bir uzantısı olarak görecek ve sizin duygudurumunuzu ve maksadınızı son derece hızlı bir şekilde yorumlayacaktır. Bu nedenle onun vücut dilini nasıl yorumlayacağınızı öğrenerek, aynı zamanda yavru köpeğiniz maksadını da yorumlayabilirsiniz.
Büyük köpek: Yavru köpeğinizin cesur ya da saldırgan hissediyorsa, dik durarak, kulakları ve kuyruğunu yukarıda tutarak kendini olduğundan büyük göstermeye çalışacaktır. Ayrıca göğsünü dışarıya doğru itecek ve boynu ve sırtındaki tüylerini (boyun tüyleri) dik duruma getirecektir. Aynı zamanda hırlayabilir ve kuyruğunu yavaşça sallayabilir.
Küçük köpek: Öte yandan, itaatkar bir köpek, kendini küçük gibi göstermeye çalışacak ve bir yavru köpek gibi davranacaktır; bunun nedeni, yetişkin bir köpeğin, bir yavru köpeği ‘paylaması’, ancak ona saldırmamasıdır. Bu nedenle boyun eğme, yere yakın şekilde çömelme, kuyruğunu aşağıda tutma, ancak sallama şeklini alacaktır. Ayrıca baskın olan köpeğin ya da insanın yüzünü yalamaya da çalışabilir. Hatta sırtının üzerinde yuvarlanabilir.
Yavru köpeğinizin kuyruğu: işte burada bir öykü var.Çoğumuz, kuyruk sallamanın bir dostluk ve memnuniyet işareti olduğunu biliriz. Ancak belirttiğimiz gibi kuyruğun abartılı bir şekilde sallanması, itaatkar köpeklerin yanı sıra, kuyruğu çok kısa olan köpeklerde görülebilir. Ancak kuyruk, başka duygudurumlarının göstergesi de olabilir. Yavaş ve sertçe sallanıyorsa, bu bir öfke ifadesidir; kuyruğunu sağrısına göre aşağıya doğru bastırarak tutması, evcil hayvanınızın korktuğunu anlatır. Saldırgan ya da sinirli bir köpek kuyruğunu düşürebilir, ancak sert bir şekilde sallar.
Bir köpeğin kuyruğunu normal tutuş şekli ırktan ırka değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak kuyruğun sırta göre 45 derece açı yaparak yukarıda kalması, dikkati ve ilgiyi ifade eder.
Yavru köpeğinizin yüz ifadesini anlamak: Yavru köpeğinizin yüzü, duygudurumu konusunda çok şey anlatacaktır – korkuyor mu yoksa sinirli mi, heyecanlı mı yoksa oyuncu mu?
Kulakların dikilmesi dikkati ya da dinlemeyi gösterir; öte yandan düşmüş kulaklar, memnuniyeti ya da korkuyu gösterebilir. Bu nedenle, duygu durumunu doğru olarak anlamak için vücut dilinin diğer anlatımlarına bakmalısınız. Köpeğinizin gözleri yarı yarıya kapalıysa, bu bir memnuniyet ya da boyun eğme belirtisidir; gözlerin kocaman açılması ise, bir saldırı göstergesidir.
Haydi yavru köpeğinizin gözlerine bakın: Yabanıl hayatta köpekler, biri vazgeçinceye kadar birbirlerine dik dik bakarlar ya da meydan okurlar. Bu nedenle hiçbir zaman, özellikle de sinirliyse, bakışlarınızla yavru köpeğinizi yenmeye çalışmamalısınız; ancak düzenli göz teması ilişkinizi güçlendirecek ve ona güven verecektir.
Bu bir gülümseme mi?İtaatkar köpekler ve Labrador gibi bazı ırklar, sıklıkla ağızlarını yana kaymış bir “sırıtma” şeklinde açarlar ve aslında, bu bir dostluk göstergesidir. Ancak dudaklar, dişleri açıkta bırakacak şekilde sıkıca geriye çekildiğinde, kuşkusuz bu bir saldırıdır.
Oyun lütfen: Yavru köpeğiniz oyun oynamak istiyorsa, bir patisini kaldıracak ya da diz çökecek ve dikkat çekmek için havlayacaktır. Veya ona bir oyuncak verebilir ya da kovalama oyununa katılması için başka bir köpeğin yanına gitmesini sağlayabilirsiniz.
Vücut diliniz: Yavru köpeğinizle iletişiminizi geliştirmek istiyorsanız, kendi vücut dilinizi de geliştirebilirsiniz. Örneğin kolları açarak çömelmek, sıcak bir karşılama belirtisidir. Ancak üstünden yükselerek sabit durmak bir tehdir işaretidir. Yavru köpeğiniz, sizi dinlemekten çok vücut sinyallerinizi anlamaya çalışacak ve konuşmadığınızda dahi ne hissettiğinizi çabucak anlamayı öğrenecektir.
Saldırgan davranışın ortadan kaldırılması
Sevimli yavru köpeğinizi saldırgan bir köpeğe dönüştürmeyin
Pek çok insan, köpeklerin “ısırmak istediği için” ısırdığını düşünür. Ancak köpekler, iyi bir neden olmadıkça saldırganlaşmaz ve köpeklerin çoğu, kendilerini stresli bir durumda hissettikleri için saldırganlık gösterirler. Bu nedenle, onun stresli durumlardan kaçınması ya da tolere etmesine yardımcı olmanın, yavru köpeğinizin daha sonra sinirli ya da saldırgan bir köpek olmasını önlemek için kullanılan iyi yöntemin olması mantıklıdır. Bir köşeye sinmesi ya da tasma kayışıyla sınırlanmış hissetmesi gibi korku belirtilerini tanımayı öğrenmeniz gereklidir.
Korku çok sık görülür
Korkmaları için, köpeklerin kötü bir deneyim yaşamış olmaları şart değildir. Korku yaşayan köpekler, yeterince insanla arkadaşlık fırsatı bulamamış olanladır. Dolayısıyla sosyalleşme son derece önemlidir – sosyalleşmeyle ilgili tavsiyeler için buraya tıklayınız. Yavru köpeğiniz insanları (yetişkinler ve aynı şekilde çocuklar) eğlence, övgü ve ödül mamaları sunan kişiler olarak görecek şekilde yetiştirilirse, tehdit edici davranış göstermesi gerekmez.
Ayrıca, korkularını yenmelerine yardımcı olmak için, küçük yaştan itibaren yavru köpeğinizin korkutucu olabilen seslere ve durumlarla karşı karşıya kalmasını da sağlamalısınız. Elektrik süpürgesi, trafik ya da postacı gibi potansiyel olarak korkutucu olan şeyler, doğal karşılanan günlük olaylar halini alır.
Yavru köpeğiniz ve diğer insanlar
Tüm insanlar farklıdır – ister arkadaşlarınız olsun, ister aileniz, ister yabancılar – ve yavru köpeğinizin gözünde, farklı yaşlarda, biçimlerde ve büyüklüklerde görünen biz insanlar son derece kafa karıştırıcı olabiliriz. Dolayısıyla, küçük yaştan itibaren, mümkün olduğunca fazla insanla karşılaşmasını sağlamalısınız. Bu şekilde, yabancılar daha az tuhaf karşılanacak ve o da, kısa bir süre içinde daha sakin ve daha güven verici olmayı öğrenecektir. Yalnızca bu yeni arkadaşlarınızın coşkulu sevgi gösterileriyle onu bunaltmamalarını sağlayın.
Yavru köpeğinizin çocuklarla tanışması da önemlidir. Bazı çocuklar bir yavru köpeği sevme konusunda direnç gösterebilir ve zarar vermek gibi bir amaçları olmamasına karşın, bu durum köpek için endişe verici olabilir. Yavru köpeğinizi yürüyüş için yerel bir okulun yakınlarına götürmeniz iyi bir fikirdir; çocukların yaklaşarak merhaba demek için cesaretlendirilmelerine gerek kalmayacaktır. Ancak yavru köpeklerin çabuk yorulabildikleri unutulmamalıdır; dolayısıyla tanışma sürelerini oldukça kısa tutmalı ve yavru köpeğinize dinlenmesi için zaman tanımalısınız.
Oyun amaçlı ısırma kontrolden çıkmamalıdır
Yeni yavru köpeğinizi almanızdan önce, o kendi kardeşleriyle oynamaya alışmıştır. Ve oyun amaçlı ısırma, bir yavru köpeğin doğal oyunudur. Bu nedenle yeni evine alıştığında, sizinle ısırma oyunu oynamak isteyecektir. Ancak çok fazla ısırmasını önlemek için, onun dikkatini ellerinizden oyuncaklarına yöneltmeniz gerekecektir.
Yavru köpeğinizle birlikte zaman geçirdiğinizde, onu her okşadığınızda ve her gerilim yaşadığında, ellerinizi çiğnemek isteme olasılığı vardır; bu nedenle, oyuncaklarından birini hazır bulundurmayı unutmayın. Elinizi yumruk yaparak ve bunun yerine bir oyuncak vererek, dalgalandırma hareketi yaparak ve onun etrafında döndürerek elinizi ısırmasını güçleştirin. Oyuncaklarla oynamanın ve onları çiğnemenin, kocaman bir yumruktan çok daha eğlenceli olduğunu öğrenmesi uzun sürmeyecektir.
Yavru köpeğinizin bildikleri yalnızca ona öğrettiklerinizdir
Yavru köpeğinize şu anda öğrettiğiniz her şeyin, büyüdüğünde onun için normal davranış olacağını unutmamanız önemlidir. Bu nedenle henüz yavru bir köpekken oyun oynadığında, onu olgun bir köpek olarak düşünmeye çalışın ve davranışının kabul edilebilir olup olmadığına karar verin. Hırlamaya başlar ya da oyuncağı tutan elinizi ısırmaya çalışırsa veya oyun sırasında küçük bir çocuğun üstüne atlarsa, hemen oyunu durdurun ve oyuncağı alarak uzaklaşın. Eğlencenin niçin kesildiğini ve buna neden olan davranıştan kaçınması gerektiğini hemen öğrenecektir.
Yavru köpeğinizin davranışları konusunda herhangi bir endişeniz varsa ya da mevcut olan kitaplar, eğitim kursları ya da sınıflar konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz, veteriner hekiminiz memnuniyetle size tavsiyede bulunacaktır.
Most Commented