Aşılar
Aşılar hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Aşılama ile kedi ve köpeklerimizin bulaşıcı hastalık riski azaltılabilir. Kedilerde yapılan rutin aşılar;
Kuduz Aşısı (Rabies) (tek doz )
Lösemi Aşısı (Feline leukemia virus) (yavrular için çift doz )
Karma Aşısı (Feline Panleukopeni Virus, Feline Viral Rhinotracheitis, Felin Calici Virus) (yavrular için çift doz)
Bu aşılar yıllık aşılar olup yılda bir kere tekrar eder.
Köpeklerde yapılan rutin aşılar;
Kuduz aşısı hariç diğer aşılar yavrular için çift doz yapılmaktadır.
Kuduz Aşısı (Rabies) (tek doz )
Karma Aşısı (Canine Distemper (CDV), Canine Parvovirüs (CPV), Leptospira, Enfeksiyöz Hepatitis (CAV-1), Enfeksiyöz Laryngotracheitis,Canine Parainfluenza Virüsü (CPl))
Corona Aşısı (Canin Corona Virüs (CCV))
Lyme Aşısı (Borrelia Burgdorferi Bakterin)
Bronşin Aşısı (Bordotella Bronchiseptica )
Mantar Aşısı (Microsporium Canis)
Parazit Kontrolü
Parazitler sadece evcil hayvanınızı rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda biz insanlar için de bir tehlikedir. Pireler ve keneler insalar için de bulaşıcı hastalık taşıyan ektoparazitlerdir. Toksoplazma veya giardia da bazı hastalıklara sebep olabilen endoparazitlerdendir.
Bu nedenle parazitin yaşam döngüsüne göre 60 veya 90 günde bir periyodik olarak uygulamalrınızı yaptırmalısınız.
Yurt Dışına Çıkış İşlemleri
01.01.2022 yılında tarım bakanlığının yayınladığı yeni yasaya göre 31.12.2022 tarihine kadar tüm kedi ve köpeklerinizin kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu tarihten sonra kayıt altına alınmayan kedi ve köpekleriniz için cezai yaptırım söz konusudur.
Herhangi bir veteriner kliniğine geldiğinizde kayıt yapılmamış ise aşı, tedavi, müdahale vb. uygulamalar yapılamayacaktır.
Daha önce çip taktırıp resmi kayıt yaptırmayanların, bulundukları ilçe tarım müdürlüklerinde, takılan çipin kendilerine tahsis edilmesi gerekmektedir.
Eğer ilk defa çip takılacak ise yeni karne verilir ve kayıt işlemleri veteriner kliniklerinde yapılabilir.
Her ülkenin yurt dışı için istediği belgeler farklı olup, seyehat edeceğiniz ülkenin çıkış şartlarını konsolosluktan ve türkiyede iseniz, il tarım müdürlüğünden çıkış için gerekli olan şartları öğrenebilirsiniz.
Avrupa Birliği ülkeleri çoğunlukla kuduz titrasyon testi istemektedir. Bu testler Ankara Etlik laboratuarında çalışılmaktadır. Yeterli miktarda titre oluşmuş ise raporun oluşturulma tarihinden 3 ay sonra bulunduğunuz yerin ilçe tarımına kedi ve köpeğinizle uğramanız gerekmektedir. Resmi izinler tamamlandıktan sonra kedi ve köpeklerinizle yolculuk yapabilirsiniz.
Mikroçip İmplantasyonu
Mikroçip 1 santimetre boyunda anestezi gerektirmeden yapılan bir uygulamadır. Yurt dışına çıkışlarda, kedi ve köpekleriniz kaybolduğunda çipi okutmak suretiyle bilgilerinize ulaşılabilir.
Beslenme Tavsiyeleri
Hayvanınız için neyin sağlıklı olduğunu bildiğinizden emin misiniz ?
Birçok hastalığın kaynağında, sağlıksız beslenme yatar. Obezite, artroz, diyabet, alerji, kalp hastalıkları, gibi hastalıkların kökeni beslenme ile ilgilidir.
Kedi ve köpeklerinizi beslerken veteriner hekimlerinize tavsiyelerini mutlaka sorunuz.
Seyehat Tavsiyeleri
Kedi ve köpeklerinizle seyahat etmeden önce Veteriner Hekimlerinizle mutlaka iletişime geçiniz. Seyehat stres ve kaygıyı arttırdığı için bitkisel içerikli sakinleşticiler kullanılabilir. Bunun için ise en az 6 saat açlık gerekmektedir.