Yavru Köpek Bakımı

Yeni bir yavru köpekle atacağınız ilk adımlar nelerdir? O halde, yavru köpeğinizin yaşamına iyi bir başlangıç yapmasını sağlamaya yönelik eğitimle ilgili tavsiyeler, pratik ipuçları, sağlık önerileri ve beslenmeye ilişkin bilgilere başlamak için iyi bir noktadayız.

Evde yeni bir yavru köpek olması, eğlenceli ve heyecan vericidir; ancak tıpkı küçük bir bebek gibi, o da bir kullanma kılavuzuyla birlikte gelmez. Bu yüzden, ilk günler ve haftalarda size yardımcı olmak için bilmeniz gereken birkaç temel noktayı birlikte ele almalıyız.
 

Sevgi ve şefkat

Yavru köpeğiniz, kardeşlerinin arasından çıkıp heyecan verici evinize gelecektir; ancak bu durum oldukça rahatsız edici de olabilmektedir. Yavru köpeğinizin çok fazla dikkate, güvenceye ve bu ortama alışmasına yardımcı olacak sevgi dolu bir bakım sunulmasına ihtiyacı olacaktır. İlgi isteyecektir ve bu aşamaca ona mümkün olduğunca fazla ilgi göstermelisiniz. Onu her zaman övmeli ve adıyla çağırmalısınız. Onu sevdiğinizi göstermeli, ancak aynı zamanda, kabul edilemez bir şey yapması halinde kesin bir ‘HAYIR’ diyerek onu durdurmalısınız .
 

Yavru köpeğiniz nasıl öğrenir?Yavru köpekler

Herkes, bir yavru köpeğin iyi huylu, mutlu ve arkadaş canlısı olmasını ister; ancak ondan, yalnızca verdiğinizi alabileceksiniz. Bu durum, eğitime erken dönemde başlamanın neden çok önemli olduğunu açıklamaktadır. Gerçekten de, eğitim muhtemelen onu almanızdan önce başlamış olacaktır; yavru köpeğiniz, bazı temel kurallara uyumayı öğrenmenin yanı sıra tuvalet eğitimi almış olabilir. Gerçekten de, eğitim muhtemelen onu almanızdan önce başlamış olacaktır; yavru köpeğiniz, bazı temel kurallara uyumayı öğrenmenin yanı sıra tuvalet eğitimi almış olabilir.
Yavru köpeğiniz çok hızlı bir şekilde öğrenecektir; dolayısıyla, nasıl davranacağını hemen öğrenmesi önemlidir. Bunun açık olduğu söylenebilir; ancak yavru köpeğiniz, öğretmeden öğrenemiyor olabilir ve bu nedenle ilk günden itibaren ona nasıl davranacağını öğretmeniz gerekecektir.
Bu konuda yüzlerce kitap mevcuttur ve pek çok alanda yavru köpek eğitim kursları olduğunu göreceksiniz. Veteriner hekiminiz, yavru köpeğiniz için en iyi yöntemin hangisi olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunabilir ve hatta kendisi bir kurs verebilir. Eğitim yaklaşımı için pek çok farklı yöntem olmakla birlikte, herkesin izlemesi gereken bazı altın kurallar vardır:
 
İyi çocuk: Köpekler çağrışım yoluyla öğrenir; bu yüzden, yavru köpeğiniz iyi bir şey yaparsa onu ödüllendirmelisiniz. Bu davranışın daha sonra tekrarlanma olasılığı çok daha yüksektir. Ancak ödülle davranış arasında bağlantı kurulmalı, yani yavru köpek bir ya da iki saniye içinde hızla ödüllendirilmelidir. Ödül mama ya da övgü olabileceği gibi, her ikisi de kullanılabilir ve hatta bir oyun olabilir.
 
Eğitim süresini örneğin iki dakika gibi kısa bir süreyle sınırlamalı, ancak günde beş ya da altı kez eğitim vermelisiniz. Ve yavru köpeğinize evin içinde, dışında ve yürüyüş sırasında olmak üzere farklı ortamlarda eğitim vermelisiniz; ancak talimatlarınızı anlaması için yavru köpeğinize en iyi fırsatı sağlamak amacıyla, dikkatini dağıtan herhangi bir şey olmamasını sağlamalısınız. Clicker eğitimi ile ilgili makaleye bakınız.
 
Olmaz iyi çocuk: Yavru köpeğinizin, neyi yapıp neyi yapamayacağını öğrenmesi gereklidir. Örneğin çiğneme, onun keşfetme davranışları arasındadır ve neyi çiğneyip neyi çiğneyemeyeceğini bilmiyor olacaktır. Bu şekildeki istenmeyen davranışı dikkate almamanız gereklidir; ancak bu, ona bağırmanız ya da bir yere vurmanız veya öfkeli bir şekilde bakmanız gerektiği anlamına gelmez. Yalnızca o orada yokmuş gibi davranmalısınız.
Bununla birlikte, elektrik kablosunu çiğnemek gibi bazı davranış tiplerinin göz ardı edilmesi çok tehlikeli olabilmektedir. Aynı şekilde, bağırmak ya da vurmak çözüm değildir; “Hayır” diyerek yaptığı şeyi durdurmalı, dikkatini çekmeli ve davranışını durdurarak dikkatini size yönelttiğinde onu ödüllendirmelisiniz.
 

Yalnızca HAYIR

Yavru köpeğinizin öğrenmesini isteyeceğiniz tek sözcük varsa, o da ‘hayır’ sözcüğüdür. Yavru köpeğiniz potansiyel olarak tehlikeli ya da son derece zararlı bir şey yapıyorsa, kesin bir ‘hayır’ diyerek bu davranışı durdurmalısınız. Bağırmadan, yalnızca alçak, kendinden emin bir ton kullanmanız gereklidir. Davranışından vazgeçtiğinde, onu bol bol överek ödüllendirmelisiniz.

Her ihtiyacını kabul etmek iyi bir yöntem değildir

Yavru köpeğiniz büyüdükçe, kendini kabul ettirmeye de ihtiyacı olacaktır. Yavru köpekler, mücadele zemini olarak sıklıkla öğün zamanlarını seçerler. Ancak ona boyun eğmeniz hata olur. Onun her talebine karşılık vermeyeceğinizi anlamasını sağlamalısınız. Ayrıca, kendinizi ve onun çevresinde yaşayan ailenin geri kalan üyelerini de kabul ettirmeniz gerekecektir. Örneğin yavru köpekler, mama kaplarının çevresi konusunda bölgelerine fazla düşkün ve sahiplenici olabilir; dolayısıyla mamasını yerken yaklaşılırsa karışıklık çıkaracaktır. Bu davranış oldukça güç ve anti-sosyal hale gelebilir; bu nedenle buna bir dur demek zorundasınız. Bunu sağlamak çok da güç değildir, yalnızca biraz sabırlı olun. Aşağıdaki adımları izlemeniz durumunda, yavru köpeğinizde mükemmel bir sofra adabı gelişmelidir.
 

Azar azar

Yavru köpeğinizin kabına az miktarda mama koyun ve uzaklaşın. Mamayı bitirdiğinde, kabın yanına geri dönün ve biraz daha mama koyun. Bu uygulama, hevesli bir şekilde yaklaşmanızı beklemesine yardımcı olacaktır.
 

Mutluluğunu sürdürün

Siz yaklaştıkça kuyruğunu sallamaya başladığında, mutlu olduğunu anlayacaksınız; ancak şimdi onu, mamasını yerken yaklaşmanıza alıştırmanız gerekecektir.
 

Şimdi hepsi birden

Artık, bir öğünde yiyeceği mamanın tümünü aynı anda kabına koymaya hazırsınız. Yakınında ayakta durun ya da oturun ve yedikçe, kabına özel bir ödül bırakın. Onunla yumuşak bir sesle konuşun ve kabına ödül bıraktıkça onu okşayın. Yavru köpeğiniz kabındaki mamanın tümünü bitirinceye kadar, bunu birkaç öğünde bir tekrarlayın.
 

Daha fazla çaba

Yavru köpeğinizin çevresindeki insanları tanıması gereklidir – özellikle de ne yapacakları tahmin edilemeyen küçükçocukları. Ancak bu davranışın tehdit edici olmadığını anlamalıdır. Bir çocuğun davranışlarını taklit ederek anlamasına yardımcı olabilirsiniz: hızla mama kabına doğru gidin – ardından bir ödül bisküvisi bırakın. Mamasını yerken ona hafifçe çarpın ya da yakınına bir oyuncak yuvarlayın – dikkatinin dağılmasına neden olacak herhangi bir şey – ancak sakince mamasını yemeye devam ettiği için, kabına bir ödül bisküvisi bırakarak ödüllendirin. Bunu, her öğünde olmamak kaydıyla sık sık yapın. Yavru köpeğiniz ağzı yarı yarıya doluyken donup kalıyor, hırlıyor ya da size dik dik bakıyorsa, bırakın ve başka bir zaman tekrar deneyin. Bu durum devam ederse, en iyi yöntem bir hayvan eğitmeninin tavsiyesine başvurmanız olacaktır.

asma ve tasma kayışıTasma kayışı takılmış yavru köpek

Dışarıda yavru köpeğinizi tasmasından tutarak yürüyebilmenizden önce birkaç hafta geçecek olmasına karşın (aşı uygulamasından önce, enfeksiyon riskini önlemek için yavru köpeğinizi taşımalısınız), yeni evine alışması için birkaç günü olduğunda, onu tasmaya alıştırabilirsiniz.
 

Hangi tip tasma?

Yavru köpeğinizin ilk tasması kesinlikle zincir ya da metal boğma bir tasma değil, tokalı bir tasma olmalıdır. Tasmayı taktığınızda, tasma ile köpeğinizin boynu arasından iki parmağınızı geçirebilmelisiniz.
 

Tasmayı taktığınızda

Mama verdiğiniz, birlikte oyun oynadığınız ya da dışarıya çıkardığınız zamanlar gibi, yavru köpeğiniz için güzel bir şeylerin gerçekleştiği bir anı seçin. Başlangıçta tırnaklarıyla kazıyarak tasmadan kurtulmaya çalışmasına hazırlıklı olmalısınız. Ancak buna aldırmamalı ve kurtulmaya çalışmayı bırakır bırakmaz, onu bol bol övmelisiniz. Kısa bir süre sonra, dikkatini hoşuna gidecek bir başka olaya çekerek tasmayı çıkarın ve daha sonra tekrar denemek üzere yerine koyun.
 

Yavru köpeğinizin tasmasına alışması

Köpeğinizin tasmasına alışması yalnızca birkaç gün sürmelidir. Önemsememeye başladığında, tasmayı sürekli olarak boynunda bırakabilirsiniz. Ancak bu sırada unutmamanız gereken iki nokta vardır; ilk olarak, yavru köpeğiniz hiç kuşkusuz çok büyük bir hızla büyüyecektir ve bu nedenle, çok sıkı ya da sınırlandırıcı olmadığından emin olmak için birkaç günde bir tasmasını kontrol etmelisiniz. İkinci olarak, yavru köpeğiniz ilk haftalarında kolayca kaybolabilir; bu nedenle, ona bir künye takmanız önemlidir.
Daha sonra, yavru köpeğiniz uyum sağladığında, onu tasmasıyla yönetime alıştırmaya başlayabilirsiniz. Sizden uzaklaşmaya çalışmasını engellemek için bir elinizle vücudunu tutun ve parmaklarınızı tasmasına geçirin. Kıvranmasını önemsememeye çalışın ve durduğunda yine onu övün. Onu bu şekilde nazikçe kontrol ederek, tasmasıyla yönetilirse bundan kaçamayacağını öğrenmesini ve kabul etmesini sağlayacaksınız.
 

Tasma kayışı zamanı

Yavru köpeğiniz tasmasıyla yönetilmeye alıştığında, tasma kayışını takabilirsiniz. Tasma kayışının verdiği hisse alışması için, birkaç günlük bir oyun döneminde tasma kayışını yerde sürüklemesine izin verin. Artık kayışı elinize alabilirsiniz; ancak yine, bunu yaptığınızda hareket ettirmeyin. Bu şekilde, yavru köpeğiniz, size bağlı olduğu için tasma kayışı takılmasının istediği her yere gidemeyeceği anlamına geldiğini öğrenecektir. Yavru köpeğiniz yönetildiğini kabul ettiğinde, yine gitmesi için serbest bırakmadan önce onu bol bol övün.
 

Yavru köpeğinizin kimlik künyesi

Yavru köpeğinizin tasmasına iletişim bilgilerinizin açıkça görüldüğü bir künye takmanız faydalı olabilir. Kaybolması halinde yavru köpeğinizin güvenle geri dönmesini sağlamak için ayrıca mikroçip de taktırabilirsiniz.

Leave a reply