Yavru köpeğinizi nasıl ve ne zaman beslemelisiniz?

 
Yavru köpeğinizi doğru miktarda besin kullanarak uygun aralıklarla beslemeniz önemlidir. Yavru köpeğinizin büyümesi ve sağlıklı bir yetişkin olması için doğru miktarda besin maddesine ihtiyacı olacaktır. Fiziksel durumunun düzenli olarak izlenmesi ve besleme miktarının yavru köpeğinizin büyümesine göre ayarlanması, yavru köpeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir.
Hill’s, yavru köpeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olmak için, bu dönemde aşağıdaki basit adımları önermektedir:

  • Yavru köpeğinizi tartın.
  • Onu beslenme kılavuzuna ve veteriner hekimin önerilerine dayanarak besleyin.*
  • Yavru köpeğinizin fiziksel durumunu, on-line büyüme takibi çizelgemizi kullanarak değerlendirin. Kolay bir şekilde tarihi, evcil hayvanınızın kilosunu girin; kaydırıcıyı kullanarak, yavru köpeğinizin durum skorunu belirleyebilirsiniz.
  • Yavru köpeğiniz büyüdükçe, verdiğiniz mama miktarını uygun şekilde ayarlayın.

*Yetişkin dönemde vücut ağırlığı 25 kg’ı aşacak olan büyük ırk yavru köpeklerin, sağlıklı kemik ve eklem gelişimi sağlamak için son derece özel beslenme gereksinimleri vardır.
Mamanın değiştirilmesi:
Yavru köpeğinizin mamasını Hill’s Science Plan Puppy ile değiştirmeniz durumunda, bu işlemi 7 günlük bir dönem boyunca kademeli olarak gerçekleştirmeniz gereklidir. Değişikliği, Science Plan tek mama oluncaya kadar, yeni mamanın oranını arttırıp, eski mamasının oranını azaltacak şekilde karıştırarak yapmalısınız. Böylece yavru köpeğiniz, Science Plan Canine Puppy Healthy Development’ın sağladığı üstün beslenmeden yararlanabilecek ve lezzetinin tadını çıkarabilecektir.
Siz ve Veteriner hekiminiz: Veteriner hekiminiz, yavru köpeğinizin sağlığı ve refahı konusunda en iyi bilgi kaynağıdır. Bir evcil hayvanın ideal kiloya ulaşması ve bu kiloyu koruması yalnızca bazı sağlık risklerini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda yavru köpeğinizin daha enerjik, daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine de olanak sağlar. Bu nedenle yavru köpeğinizin kilosu konusunda düzenli olarak veteriner hekiminizden tavsiye isteyin.
Veteriner hekiminize, yavru köpeğiniz için en iyi besleme yönteminin, aşağıdaki üç yöntemden hangisi olduğunu sorun:
Sınırsız Beslenme: Yavru köpeğinizin tüketimi için her zaman mama mevcuttur.
Süresi Sınırlı Beslenme: Yavru köpeğinizin tüketimi için yalnızca sınırlı bir süre boyunca mama mevcuttur.
Öğün Tarzı Beslenme: Yavru köpeğinizin tüketimi için her gün, belirlenmiş öğün saatlerinde ölçülü miktarda mama mevcuttur.
Su: Yavru köpeğinize her zaman yeterli miktarda içme suyu sağlamalısınız. Uzun bir süre boyunca içmek için su bulamaması, yavru köpeğinizin sağlığına zarar verecektir. Ev yemekleri & Ödül bisküvileri: Yediklerinizden bir parça onlara da vermek cazip gelebilir fakat bu şekilde beslenme yapılması, yavru köpeğinize doğru bir besin dengesi sağlamamaktadır. Çok fazla verilmesi kilo almaya ya da dengesiz beslenmeye yol açabildiğinden, ev yemeği vermekten uzak durmalısınız.
Bir sonraki aşama: Köpeğiniz yetişkinliğe ulaştığında, beslenme gereksinimleri de farklı olacaktır. Özel besin maddeleri, vitaminler ve mineralleri, yaşı ve ırk büyüklüğü için doğru, dengeli bir şekilde sağlayacak olan bir yetişkin mamasına geçmesi gerekecektir. Hill’s Science Plan, bunu tam olarak sağlayabilmektedir. Yaş evresi aralığı, ırkı ya da yaşam tarzı ne olursa olsun, köpeğinizin sağlığını tüm yaşamı boyunca en üst düzeyde koruyacak şekilde ayarlanmaktadır.

Bir yavru köpeğin besin gereksinimleri bizden ne kadar farklıdır?

Ev yapımı evcil hayvan mamalarının incelendiği bir araştırmada, mamaların yüzde 90’ından fazlasının, evcil hayvanlar için dengeli beslenme sağlamadığı ve eksiklikleri olduğu saptanmıştır.*

  • Her türün çok farklı beslenme gereksinimleri vardır. Köpeğiniz için hazırladığınız mama, çocuğunuz ya da kendiniz için hazırladığınız yemeklerle aynı değildir. Yavru köpeklerin beslenme gereksinimleri insanlardan oldukça farklıdır.
  • Bir yavru köpeğin gereksinimlerinin karşılanması için uygun şekilde dengelenmemiş olan mamalar sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Örneğin, sağlıklı metabolizma için kalsiyumun fosfora kıyasla daha yüksek olduğu ölçülü bir oran sağlayacak şekilde, kalsiyum ve fosfor düzeyleri dengelenmiş olmalıdır.**
  • Yavru köpeklerin, insan gereksinimine kıyasla çok daha fazla taurine ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyaç büyük önem taşımaktadır. Çok az taurin, kalp ve göz rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
  • Yavru köpeğinize hiçbir zaman çiğ et vermemelisiniz. Çiğ etin işlemden geçirilmesi, biz insanların tükettiği besinlerin pişirilmesinde her zaman kritik bir aşamadır. Aynı zamanda yavru köpeğimizin maması için de önemlidir. Çiğ etler sıklıkla salmonella, listeria ve hatta evcil hayvanlar ve onların bakımıyla ilgilenen insanlar için çok tehlikeli olabilen E. coli gibi bakteriler içermektedir. Bu bakteriler, çiğ etle beslenen yavru köpekler ve diğer evcil hayvanlardan, onlarla temas halindeki insanlara geçebilmektedir. Küçük çocuklar, yaşlı ve bağışıklık sistemleri zayıf olan bireylerde ciddi hastalıklar ortaya çıkması mümkündür.
  • Yetişkin mamasına geçiş

    Yavru köpeğiniz artık neredeyse tamamen büyümüş durumda ve onu, kullandığınız normal yavru köpek mamasından, gereksinimlerine daha uygun bir yetişkin mamasına geçirmeyi düşünmeye başlamalısınız.Köpeğiniz hoşlanmış gibi görünse de, yeni bir mamaya her zaman kademeli olarak başlanmalıdır. Bu uygulama, mama değişikliğinin ardından, köpeğinizde mide rahatsızlığı gelişme olasılığını azaltacaktır. Beslenme değişiklikleri farklı hayvanları farklı şekilde etkilemektedir; bu nedenle, değişikliklerin dikkatle düzenlenmesi önem taşımaktadır. Genel olarak, köpekler alışkanlıklarına bağlı canlılardır. Özellikle yalnızca tek bir mama türü kullandığınızda, mamaları değiştirirken köpeğinizin biraz yardıma ihtiyacı olması mümkündür. Bir başka örneği de, çeşitler içeren bir beslenme uygularken, alerjiler, böbrek rahatsızlığı ya da kilo kaybının gerekli olması nedeniyle veteriner hekiminizin daha kontrollü bir beslenme önermesi oluşturacaktır.
    Mama değişikliklerini kolaylaştırmak için aşağıdaki önerilerden bazılarını denemek isteyebilirsiniz:

    • Mamaya, 5-10 gün boyunca miktarını kademeli olarak arttırarak başlayın.
    • Her gün eski mamaya yaklaşık %10 oranında yeni mama karıştırarak başlayın. Tüketilen besinin tümünü yeni mama oluşturuncaya kadar, yeni mama miktarının her gün %10 oranında arttırın.
    • Soğutulmuş mama vermekten kaçının.
    • Yumuşamasını sağlamak ve eski mama ile yeni mamanın karışmasını kolaylaştırmak için, az miktarda sıcak su ekleyerek konserve mamanın kıvamını değiştirebilirsiniz.
    • Yeni beslenme şekline insanlar için hazırlanmış ev yemekleri ilave edilmemelidir. Köpeklerin çoğu, insanlar için hazırlanmış besinleri tüketmek yerine, yemeyi bırakacaktır ve bu da, uzun dönemde kötü bir alışkanlık gelişmesine neden olabilir.
    • Her zaman bir kap taze içme suyunu hazır bulundurun.
    • Köpek, yeni bir mamaya başlama denemesi yapılırken aç bırakılmamalıdır.
    • Köpeğinizin mamasını değiştirmek için gerçekten mücadele veriyorsanız, davranış konusunda size yardımcı olacak herhangi bir ipucu verip veremeyeceğini öğrenmek için veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.

    Tıbbi bir rahatsızlığın tedavisine yardımcı olmak için, köpeğiniz bir mama değişikliğine gereksinim gösterebilir. Böyle bir durumda, veteriner hekiminizin verdiği tüm talimatlar uymanız önem taşımaktadır. Rahatsızlık köpeğinizin iştahını etkileyebilir; bu nedenle köpeğiniz için özel bir beslenme tavsiyesi olup olmadığını öğrenmek üzere veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Leave a reply