Köpeklerin Sosyalleşmesi
Yavru köpeğinizin sosyalleşmesine yardımcı olun ve yaşama en iyi başlangıcı yapmasını sağlayın
Sosyalleşme. Kulağa büyük, önemli bir sözcük gibi geliyor. Ve yavru köpeğinizin tüm yaşamını arkadaş canlısı bir yetişkin köpek olarak geçirebileceği şekilde olgunlaşması söz konusu olduğunda, gerçekten de öyledir.
Madem ki yavru köpeğinizi aldınız, iyi terbiye görmüş, insanlar ve diğer hayvanlarla arkadaşlık etmekten mutluluk duyan bir köpek olarak büyümesini sağlamak için bunu ona borçlusunuz.
Sosyalleşmeyi yeterince çabuk başlatamazsınız
Erken dönemde sosyalleşmenin yararları üzerinde fazla durulamamakla birlikte, iyi haber, bunun her ikiniz için de kolay ve eğlenceli olabilmesidir. Yapmanız gereken tek şey, onu yapabileceğiniz kadar fazla ve olabildiğince erken dönemde dışarıya çıkarmaktır. Ve altı haftalıken ilk aşılarının yapılmış olması nedeniyle, onu hiç olmadığı kadar erken bir dönemde evden dışarı çıkarabilirsiniz. Küçük bir uyarı – çok erken dönemde çok fazla şey yapmaya çalışmayın; yavru köpeğinizin yeni deyenimleri yavaş yavaş oluşur.
Yavru köpeğiniz ve diğer insanlar
Bilindiği gibi, insanlar farklı şekiller ve büyüklüklerdedir – ve ideal olarak – yavru köpeğiniz bunların tümüyle karşılaşmalıdır. Onun yabancılara alışmasını sağlamalı, ancak bu kişilerin sevgi gösterileriyle yeni evcil hayvanınızı bunaltmamalarına dikkat etmelisiniz.
Yavru köpeğinizin çocuklara alışması da önemlidir. Evinizde çocuk olmasa dahi, onu dışıarıdaki çocuklarla tanıştırın. Geçerliliği kanıtlanmış bir görüş, onu bir okul çevresine götürmenizdir; çocukların, yeni sevimli arkadaşınıza ilgi göstermek için teşvik edilmesi gerekmeyecektir. Ancak yavru köpeklerin çabuk yorulabildiğini unutmayın ve başka insanlarla tanışma süresini oldukça kısa tutarak, yavru köpeğinize dinlenmesi için zaman tanıyın.
Yavru köpeğinizi köpeklerle bir araya getirin
Sosyalleşmenin kritik bir yönü, yavru köpeğinizin başka köpeklerle ve aslında başka yavru köpeklerle tanıştırılmasıdır. Bununla birlikte, iyi bir şekilde sosyalleşmiş olduğunu bildiğiniz başka hayvanlarla karşılaşması önemlidir; kötü bir deneyim, bir yavruyu yaşamı boyunca etkileyebilir.
Çevresinde yetişkin köpeklerin bulunması sayesinde, yavru köpeğiniz büyüklerine saygılı olmayı, hatta daha da ileri giderek, biraz fazla heyecanlanırsa, daha yaşlı bir köpek tarafından “azarlanmayı” öğrenecektir.
Ancak yavru köpeğinizin daha büyük, oyuncu bir köpek tarafından ezilmemesine dikkat edin. İsteyeceğiniz son şey onun korkmasıdır; bu nedenle, onun seviyesinde çömelerek, gerektiğinde güvenli bir sığınak sağlamaya hazırlıklı olmayı unutmayın.
Yavru köpeğinizin kediler, atlar ve hatta çiftlik hayvanları gibi başka dört ayaklı arkadaşlarla tanışmaması için hiçbir neden yoktur. Bu tür bir karşılaşma, yavru köpeğinizin güvenli, arkadaş canlısı yetişkin bir köpek olarak büyümesine yarar sağlayacaktır.
Yavru köpeğiniz ve başka yerler
Sosyalleşme süreci çerçevesinde, yavru köpeğinizi çeşitli ortamlara, görüntülere ve seslere alıştırın. Bir evcil hayvanın insanlarla iyi bir arkadaşlık kurması için, bunun doğal bir şekilde gerçekleşmesi gereklidir. Onu şehre, kırsal bölgeye, trafiğe ve otomobil yolculuğuna alıştırmak her ikiniz için de zevkli bir deyenim olmalıdır; yalnızca, bir defada çok fazla şey yapmamanız gerektiğini unutmayın.
Sosyalleşme konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, veteriner hekiminiz okumanız için kaynak önermekten mutluluk duyacaktır. Pek çok veteriner hekimin katıldığı bir yavru köpek sosyalleştirme sınıfına kayıt yaptırmak isteyebilirsiniz. Yavru köpeğiniz 12 ila 18 haftalık olduğunda böyle bir sınıfa katılabilirsiniz.
Most Commented