Köpeğimi Yeni Doğan Bebeğime Alıştırmak İçin Ne Yapmalıyım…

Öncelikle insanların çoğunda olan ”bebekli evde hayvan mı olurmuş’’ tepkisini gülümseyerek kulak arkası edin ve küçük bir çocukken nasıl da evde bir köpeğiniz olması için annenize yalvardığınızı düşünün! Bir köpek sahibi olmak ve evde bir hayvanla büyümek, çocuklar için çok yararlıdır. Bağışıklık sistemleri, sterilize büyütülen bebeklerle karşılaştırılınca, çok daha kuvvetli olurlar, küçük yaştan hayvanlara nasıl yaklaşılması gerektiğinin bilincine sahip olurlar, sorumluluk duyguları gelişir, daha mutlu ve daha sevecen olmayı, toleranslı olmayı öğrenirler ve belki de en değerli ve önemlisi;  mükemmel çocukluk anılarıyla büyürler!
İşte size 4 ayaklı dostunuzla bebeğinizi nasıl tanıştırmanız gerektiği hakkında öneriler:

Köpeğinize olan ilginizi azaltmayın

Yeni doğan bebeğinizi eve getirdiğinizde, köpeğinizin de ilgiliyi paylaşmasını sağlayın. Birçok köpek eve gelen aile üyesine doğal ve otomatik olarak saygı duyar, hatta siz daha onları kaynaştırmadan bebeği sahiplenir ve bebek odasının önünde yatmaya başlar. Bazı köpekler bebeğin koruyucusu olma görevini üstlenirler, özellikle de bir yabancı bebeği ziyarete geldiği zaman. Bazı köpekler ise şımarık çocuklar gibidir, ilgiyi üzerlerine çekmek için etrafı dağıtmaya başlayabilirler.
İşin sırrı; köpeğinizin bebeğinizi pozitif bir çağrışım olarak algılamasını sağlamak. Eğer köpeğinizle oynama işini bebeğinizin uyuduğu saatlere saklarsanız, köpeğiniz bunu bebeğin yokluğu eşittir iyi zamanlar ve bebeğin varlığı eşittir yalnızlık olarak algılayacaktır. Ama siz köpeğinizin ‘’Hey, bebeği geri getir biz onunla birlikte iyi zaman geçiriyoruz’’ diye düşünmesini sağlamalısınız. Köpeğinizi ve bebeğinizi bir takım haline getirirseniz, bu onların arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlar.  Bebeğinizin ve köpeğinizin ilişkisini mümkün olduğunca doğal tutun. Bunun en kolay yollarından biri köpeğinize pusetin yanından yürümeyi öğretmenizdir.

Bebeğinizin güvenliğini sağlayın

İyi bir bebek-köpek tanıştırmasından sonra bile bebeğinizin asla %100 güvende olduğunu düşünmeyin. Asla ve asla bebeğinizi ev hayvanınızla yalnız bırakmayın.  İşte size bebeğinizin güvenliğini sağlamanız için birkaç öneri daha;
Bebeğinizi daima köpeğinizden yüksekte tutun. Köpekler dünyayı hiyerarşik bir düzen olarak görürler- onun için ya bir lidersinizdir ya da yavru. Ne kadar küçükseniz köpeğinizin sizi yavru olarak görme ihtimali o kadar artar ve köpeğiniz üstünüze atlayarak, iterek, hırlayarak, pati atarak ve en sonunda gerekirse ısırarak patronluk taslar. Köpeğiniz odadayken bebeğinizi yerde tutmayın.
Köpeğinizin tırnaklarını kısa tutun. Bebeğinizin bir yeri, köpeğiniz arkadaşça yaklaşırken bile kazayla çizilebilir.
Kirli bebek bezlerini köpeğinizin açamayacağı bir çöpe atın. Köpekler araştırmaya meraklı hayvanlardır. Bu içgüdüsel bir durumdur ve yetişkin köpekler kendi alanlarını temiz tutmak adına araştırma yaparlar.

Köpeğinizi cezalandırmayın

Bebeğiniz eve geldikten ve işler bir düzene oturduktan sonra, köpeğiniz bebek eşyalarının üstüne ve ya sizin yatağınıza tuvaletini yapmaya çalışabilir. Bunlar kesinlikle kıskançlık hareketi değildir. Bölgelerini işaretlemek köpeklerin rahatlamalarını sağlar, köpeğiniz bu hareketi, bebeğin ve sizin kokunuzun üstünü kendi kokusuyla örtmek için yapar. Köpeğinizi bu hareketi için cezalandırmayın, bu onun yeniliklere alışma sürecini daha da stresli bir hale sokmaktan başka işe yaramaz. Köpeğinizin hedeflerine ulaşmasına izin vermeyin ve onunla daha çok vakit geçirin.
 
Prof.Dr. Tamer Dodurka’nın “bebeğe alıştırmak için köpeğe ne gibi eğitimler verilebilir” yazısını sizinle paylaşacağım. Bebek doğmadan önce köpeğimizi (köpeklerimizi desek 🙂 yeni hayatına alıştırmak için aşağıdaki hazırlıkların yapılması gerekiyormuş.
Kesinlikle bebeğin gelmesiyle beraber evdeki huzurun bozulmaması için köpek ve ev ortamı daha önceden hazırlanmış olmalıdır. Bebek geldikten sonra köpeğin bazı odalara girmesi, bazı yerlere oturması istenmeyebilir. Bu amaçla bebek henüz eve gelmeden evvel buralar yasaklanmalıdır ki köpek bu yasaklarla bebeği ilişkilendirmesin. Yine bebek gelmeden önce bir teybe alınmış bebek seslerini ve ağlamalarını köpeğe dinletin, hatta bu sesi duyar duymaz onu ödüllendirin.
Melezlemeler sayesinde bazı av köpeklerinin, özellikle dachshund yada bazı terrier ırklarının viyaklama seslerine saldırma özellikleri kuvvetlendirilmiştir. Bu, ufak hayvanların avında işe yarayan bir yöntemdir. Diğer köpeklerde bu tür seslere dikkat kesilirler, hatta köpekten korkan insanların çığlık atmasıyla köpeğin daha da saldırganlaştığını duymuşsunuzdur. Aynı şekilde, bebeğin ağlama sesleri de köpeğin saldırmasını teşvik edebilir. Teypteki seslerle çalışma yaparak onun gerçek bebek seslerine karşı tepkilerini azaltabiliriz. Köpekle yaşanacak her türlü sorunun çözümü için en iyi çözüm köpeğin zamanında ve doğru şekilde eğitilmesidir. İyi eğitim almış, agresyonsuz köpekler bebek için de herhangi bir tehlike oluşturmazlar.
Bu eğitimde eksiklik olduğu düşünülüyorsa hatırlatma eğitimi verilip komutlar pekiştirilebilir. Özellikle, bebeğin yatacağı odaya köpek, ancak sahibinin rızasıyla girebilmelidir. Bunu sağlamak için önceden bu odaya girmemesi gerektiği “hayır” komutuyla öğretilir ve sadece “gel” komutuyla girmesi için çalışma yapılır. Eğitimsiz bir köpekle bu çalışmanın yapılması oldukça zor olacaktır.
Biz odasını yasaklamayı düşünmüyoruz evde yasak olan tek yer mutfağımız. Sonuçta 3 köpekle aynı evde büyüyecek, odasını yasaklayarak neyi ne kadar koruyabiliriz ya da neyi korumamız gerekir bilmiyorum. Bebek ağlama seslerini dinletmek süper bir fikir, henüz onların gerçekten dikkatini çekecek ağlayan bebek sesi bulamadım. Bulan olursa bizi haberdar ederse pek seviniriz 🙂
Bebeğimiz doğduktan ve eve geldikten sonra, köpeğimizle bebeğimizi nasıl tanıştırmalıyız?
Gelir gelmez bebeği koklamasına izin verin. Yoksa daha çok merak eder ve bebeğe yaklaşmak için fırsat kollar. Bu arada –asabi bir tavır göstermiyorsa- onu sevin ya da ödüllendirin. Hatta bazı anneler daha bebek gelmeden önce kucaklarına bebek gibi sarılmış bir şeylerle eve gelir ve köpeği ödüllendirirler. Ancak, köpeğin ilgisini esas çeken şeyin koku olduğunu unutmayın.
Köpek, eve gelen bu küçük canlının bir insan olduğunu ilk planda kavrayamaz. Bebek tamamen farklı kokar, yürümez, ayakta dolaşmaz, konuşmaz, köpekle iletişim kurmaz. Garip şekilde ağlar ya da neşelenir, yani yetişkin insanlardan duyulmayacak türden sesler çıkarır. Çoğu köpek bu durumu anlayışla karşılar. Ama tabi ki kafası karışanlar da olabilir. Özellikle aile içersindeki yerini bir türlü öğrenemeyen ya da şef pozisyonundaki köpekler sorun çıkartabilir. Bu nedenle köpek hiçbir zaman şef pozisyonunda olmamalıdır.
Köpeğe siz çağırmadan bebeğe yaklaşılmayacağını öğretmelisiniz. Köpeğinizi huzurlu, agresyonsuz olduğu anlarda bebeğin yanına çağırın ve ödüllendirin, kendiliğinden onun yanına gitme durumlarında yerine dönmesi için komut verin. Bebeğin yanına çağırdığınız zamanlar köpeğin en huzurlu ve agresyonsuz zamanları olsun.
2-3 yıl kadar önce bir gazetede bir kadının bebeğini köpeğine nasıl alıştırdığına dair yazı okumuştum. Bebeğinin karnına köpeğinin en sevdiği mamayı koyuyordu, gözetiminde o mamayı almasını sağlıyordu. Ben bunu yapmayı cesaret edemem ama o zaman çok taktir etmiştim. Köpeğin huyu vs. çok çok önemli böyle bir durumu denemek için.
Tanıştırdıktan sonra köpeğimizin kendini kötü hissetmesini engellemek adına nelere dikkat etmeliyiz?
Evdeki pozisyonunu iyi bilen bir köpek eve bebek gelmesiyle kendini kötü hissetmez. Biz insanca bakış açısıyla böyle düşünürüz ve hatta bebeğimizle ilgilenirken aynı ilgiyi köpeğe de gösterme eğiliminde olarak bazı hatalar yapabiliriz. Bizim bebeğe gösterdiğimiz ilginin aynısını köpeğe de göstermemiz köpek dünyasında farklı algılanır. Bu davranışımızla köpek kendisini bebekle aynı seviyede görmeye başlar.
İki çocuklu bir anne eve geldiğinde çocuklardan sadece birine hediye getirmesi diğerinin kıskanmasına, üzülmesine yol açar ama köpek dünyasında durum çok farklıdır. Alt seviyedeki köpek bunu son derecede normal kabul eder. Aksine iki köpeğe de eşit davranılması köpeklerin kafasını karıştırır ve alttaki köpeğin seviyesi yükselerek iki köpek arasındaki denge bozulabilir. Bebeğimizle köpeğin ilişkisinde de bu kuralı unutmayalım. Köpek hiçbir zaman bebekten üst konuma gelmemelidir.
Bunca yıldır çocuklarım gibi gördüğüm köpeklerime bu şekilde davranmak çok zor.  Nedense bana daha çok kıskanırlarmış gibi geliyor. Zaman gösterecek nasıl davranmamız gerektiğini.
Bebeğin odası ayrı olacağından, köpeğimizin o odaya girmesini yasaklamalı mıyız yoksa başka bir yol mu izlemeliyiz?
Yukarıda değindiğim gibi henüz bebek gelmeden evvel bu odanın yasaklanması, daha doğrusu sadece sahibi çağırdığı zaman girilecek bir yer olduğunu öğrenmesi gerekiyor.
Eğer odaya girmesini istemiyorsanız tabi…
Sağlık açısından alınması gereken önlemler nelerdir?
Sağlıklı bir köpek bebeğin sağlığı için tehlike oluşturmaz. Yani alacağımız önlemler köpeğin sağlığına yönelik olmalıdır. Aşıları eksikse tamamlanmalı, iç ve dış parazitleri temizlenmeli, çiğ etle beslenmemeli, dışarıda gezen köpek eve döndüğünde ayakları yıkanmalı, köpeğin yerden birşeyler yememesine, çöpleri koklamamasına dikkat etmelidir. İlk planda alınan bu önlemleri daha sonraları gevşetebiliriz.

Leave a reply